Tips voor je tuin in de herfst!

Inmiddels heeft het alweer gevroren en de bladeren vallen steeds meer van de bomen. De tuin vult zich met bladeren en de bomen en planten worden steeds groener of kaler. Je kunt er zelf voor kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan of alle bladeren op te ruimen, maar voor het gazon en de vijver kan je de bladeren wel beter verwijderen. Het vallen van de bladeren heeft niet alleen maar nadelen. Dieren als egels en kikkers maken dankbaar gebruik van de afgevallen bladeren. Ze schuilen en vinden hierdoor een beschut plekje in jouw tuin. Om de tuin winterklaar te maken is het nu de tijd voor goed onderhoud, zodat je in het voorjaar weer kunt genieten van een mooie tuin!

Bemesting
Het is slim om de beplanting en het gazon in het najaar een extra meststof en kalk te geven, waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt. Hierdoor worden de planten onder de grond voorbereid om de winter.

Gazons
In de winter is het gazon kwetsbaar. Je kunt de kwaliteit van je gazon behouden door regelmatig het blad weg te harken. Dit voorkomt mosvorming en te weinig licht op je gazon. Je bevordert de weerstand van je gazon door hem in november voor het laatst te maaien. Zorg er voor dat het niet korter is dan 5 cm. Om het gras extra te verwennen geeft Henk Hark voor speciale gazonvoeding het juiste advies.

Planten en verplanten
Regen heeft ook zijn voordelen! De grond is goed vochtig door regelmatige neerslag en daarom is dit een goed moment voor het planten en verplanten. De planten hebben genoeg tijd om aan hun nieuwe locatie te wennen en hun wortels te vormen.

Heggen, struiken en heesters
Om verrotting te voorkomen is het belangrijk dat je een heg één keer per jaar snoeit en de gevallen boombladeren verwijdert. Snoei loofheggen niet te kort, want dan groeien ze in de winter niet meer dicht. Als je heesters in je tuin hebt en je ziet dat ze vergelen, ombuigen of zaad schieten is het tijd om ze (maximaal driekwart) te snoeien. Als je dit niet doet kunnen ze vergaan, omdat ze hun sappen terugtrekken naar de wortels.

Wil je het hele jaar tijd hebben om te genieten van je eigen tuin?
Maak vrijblijvend een afspraak met Henk Hark om jouw persoonlijke onderhoudspakket samen te stellen.